Hoe en waar kan ik een lactosetest laten uitvoeren

Een lactosetest kun je thuis heel gemakkelijk uitvoeren in 3 stappen.


De gemiddelde lactose intolerante kan 1 glas per dag gemakkelijk verdragen. Als je nu dus nog het vermoeden hebt een probleem te hebben met lactose, dan test het volgende zelf thuis eens uit:

Vermijdt indien mogelijk 24 uur, minstens 12 uur lactosebevattende levensmiddelen zodat een mogelijke reactie werkelijk op de zelf uit te voeren lactosetest betrekking heeft.


1.      Gebruik nu meer als 1 glas melk, bijvoorbeeld kun je een glas melk dringen en ook nog een portie pudding of yoghurt extra, uiteraard geen soja-producten.

2.      Wacht de reactie van je lichaam af. Treden typische symptomen op van een lactose intolerantie? Dan kun je ervan uitgaan dat je intolerant bent. De symptomen zullen binnen 5 uur duidelijk zijn.

3.      Let op: doe deze test op een dag dat je niks belangrijks gepland hebt. Het kan goed zijn dat je blij bent dat je kunt gaan liggen en je eigen vertrouwde kleine kamertje in de buurt hebt.

De lactosetest bij de dokter

Met dit onderzoek kan bepaald worden hoe goed de afbraak van bepaalde suikers in uw maag-darmkanaal is. Lactose en glucose zijn twee voorbeelden van deze suikers. Dit gebeurt door een waterstofademtest (H2-ademtest).

Wanneer de suikers in de dunne darm aankomen, worden ze normaliter afgebroken door bepaalde eiwitten, enzymen genoemd. Als deze enzymen er niet zijn, worden de suikers pas in de dikke darm door bacteriƫn verteerd. Door de bacteriƫle vertering komt het gas waterstof vrij. Deze waterstof wordt opgenomen in het bloed en daarna via de longen uitgeblazen. Met een speciaal ademtest apparaat kan er gemeten worden hoeveel waterstofgas je uitademt. Door het vrijkomen van waterstof kunnen klachten ontstaan zoals diarree, een opgeblazen gevoel, winderigheid en krampen.

Voordat het onderzoek begint dien je op het waterstofademtestapparaat te blazen om te kijken of je nuchter bent. Als je onvoldoende nuchter bent kan het onderzoek niet doorgaan. Je krijgt twee bekertjes met een suikeroplossing te drinken. Daarna neem je plaats in de wachtruimte en word je om de 30 minuten geroepen om in het waterstofademtestapparaat te blazen. De suikeroplossing die je gedronken hebt kan darmklachten geven zoals opboeren, krampen, rommelende buik, misselijkheid en diarree. Dat is vervelend, maar normaal bij dit onderzoek. Deze klachten zijn tevens belangrijk voor de diagnose dus er wordt tijdens het gehele onderzoek gevraagd of je klachten hebt.

Gedurende het hele onderzoek dien je nuchter te blijven, je mag dus niet eten, drinken en roken. Het gehele onderzoek zal ruim 3 uur in beslag nemen. Na het onderzoek kun je direct naar huis en kunt weer gewoon eten en drinken.

De uitslag van het onderzoek krijg je van je behandelend arts tijdens de eerstvolgende afspraak.